Gezond eten in Griekenland

11th Aug 2014
griekse_salade-381x250

We zien het vaak gebeuren. Mensen doen flink hun best om wat kilo’s kwijt te raken voor de vakantie, bij terugkomst zitten die kilo’s er allemaal weer aan of zijn het er zelfs meer geworden. Griekenland heeft heerlijk eten en met de juiste informatie kun je uitstekend en lekker eten zonder dat het meteen ook ongezond is. In dit artikel enkele tips om ook in Griekenland gezond te eten. Uiteraard haken we aan bij de Griekse keuken zodat je ook bij het uit eten gaan gezonde keuzes kunt maken.

De griekse keuken

De Griekse keuken kenmerkt zich vooral door het feit dat het een Mediterrane keuken is. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van Olijfolie, Groenten, Graan, Wijn, Vis, vlees, kaas, Yoghurt (typisch Grieks), komkommer, aubergine en courgetten.

Lekkere en gezonde griekse recepten

Ook in Griekenland geldt dat als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven het belangrijk is om niet alleen op je calorieen te letten maar ook op wat je eet. Wil je op gewicht blijven dat eet je het liefst eiwitrijke voeding waardoor je automatisch lager in de koolhydraten komt te zitten. Uit studies blijkt dat als je minder koolhydraten eet je relatief snel afvalt en de kans op gewichtstoename minder groot is dan wanneer je wel relatief veel koolhydraten eet. Op de website goedkoopsnelafvallen vindt je goede informatie en artikelen over de achtergronden van deze manier van afvallen waarbij de basis wordt gelegd door het aanleren van gezonde eetgewoonten.

De onderstaande gerechten zijn aan te bevelen als je lekker en toch ook gezond wilt eten:

  • Stoofschotel van vis. Vraag dan om Psari Plaki.
  • Verse vis. In Griekenland is de keuze uit verse vis vaak erg ruim, profiteer hiervan.
  • Vraag om de groente van de dag. Veelal erg lekkere en verse groente.
  • Rundvlees stoofschotel. Vraag naar Stifado.
  • Tzatziki is ook best gezond. Gebrui het echter wel met mate net als alle andere sausjes. De saus is gemaakt van Griekse yoghurt waar komkommers doorheen zijn gemengd.
  • Souvlaki, een Griekse vleesspies.
  • Souvlaki en Griekse feta salade. Bijvoorbeeld met lamsvlees, sla, fetablokjes, olijven, groene peper, paprika, ui, pijnboom pitten, tomaatjes, peterselie. De marinade is vaak gemaakt van olijfolie, citroen, zout, en peper.

We hopen je een aantal goede tips te hebben gegeven en wensen je veel (eet)plezier in

Griekenland!

Leave a Reply