Klimaat

Het grootste gedeelte van Griekenland kent een mediterraan klimaat. Dat klimaat heeft zachte winters en vooral droge en warme zomers. In de delen die hoger gelegen zijn in het binnenland van Griekenland kan het in de winter voorkomen dat het soms koud is en er veel neerslag valt. Daarom is het ook mogelijk om in sommige delen van Griekenland een wintersportvakantie te vieren.
Winter en neerslag

Het kan gebeuren dat er niet alleen in de wintermaanden sneeuw valt op het vasteland, ook het eiland Kreta kan soms onder een witte laag bedekt raken. De hoofdstad van Griekenland, Athene, heeft het in de winter soms zwaar te verduren. Soms wordt de hele stad plat gelegd doordat er veel sneeuw is gevallen. Maar het weer is heel veranderlijk, de sneeuw die is gekomen kan ook weer heel snel verdwijnen. Op de vele eilanden die Griekenland heeft is het ís winters vaak goed uit te houden. Het klimaat is vaak erg mild en de temperatuur is erg aangenaam, meestal tussen de 5 en 15 graden. In de winterperiode die loopt van november tot maart, valt in Griekenland veruit de meeste neerslag. Deze neerslag valt het meest in het noordwesten van het vasteland. Maar ook in het zuiden van Kreta kan soms veel neerslag vallen. In de zomer zal er weinig regen vallen. Daardoor zijn er periodes waarin het erg droog is. Droogte is daarom ook een groot probleem in Griekenland. Het komt regelmatig voor dat er in Griekenland een verhoogde kans is op bosbranden.

Griekenland warm land

Zoals je al las kan het in de zomermaanden in Griekenland erg droog en warm zijn. Er zijn vaak veel hittegolven in Griekenland, de temperatuur kan daarom ook oplopen tot wel 40 graden. In Athene, de Peleponessos, Kreta en op veel andere eilanden komen vaak veel en lange hete periodes voor. Dit gebeurt dan vooral in de maanden juni, juli en augustus. Daardoor kiezen veel inwoners ervoor om het vaste land te verlaten. Ze vertoeven dan liever op de Griekse eilanden. Op deze eilanden is er een beetje wind wat de warmte een stuk aangenamer maakt. Natuurlijk biedt de zee ook een mogelijkheid om verkoeling te zoeken als het erg warm is. Voor veel toeristen is het warme weer dan ook een reden om een vakantie te boeken in Griekenland. Vooral in de maanden juni en juli reizen er erg veel toeristen af naar Griekenland om er vakantie te vieren. Je bent in Griekenland immers verzekerd van de zon en de temperatuur ligt bijna altijd boven de 25 graden, vaak zelfs nog boven de 30 graden.

Leave a Reply