Toerisme

Griekenland veel meer dan vakantie alleen

Waar denk je aan bij lastminute Griekenland? Krijg je ook al meteen zin om te gaan? Als je de naam Griekenland hoort vallen dan kun je direct aan vakantie denken. Deze combinatie is ook zeker terecht. Aangezien er elk jaar weer veel Nederlandse vakantiegangers naar Griekenland gaan om daar hun vakantie te vieren. In de loop der jaren is Griekenland uitgegroeid tot een van de populairste vliegbestemmingen. Jaarlijks boeken ruim een half miljoen Nederlanders hun vakantie naar Griekenland. Toeristen gaan vooral naar Griekenland om het aangename klimaat, maar ook de cultuur en de relatief korte reistijd zijn redenen om naar Griekenland op vakantie te gaan. Griekenland is in totaal goed voor bijna 15.000 kilometer aan kustlijn. Dat komt vooral omdat Griekenland erg veel eilanden heeft. Elk eiland heeft weer een eigen gezicht en trekt daarom ook weer een eigen publiek. Sommige mensen kiezer ervoor om jaarlijks weer naar dezelfde plek terug te keren. Maar veel mensen kiezen telkens weer een ander plekje van Griekenland om zodoende de vele verschillende gezichten van Griekenland te ontdekken. Griekenland is een land dat bloeit door toerisme, maar er wordt vaak vergeten dat een groot deel van de inkomsten die worden gegenereerd naar de buitenlandse reisorganisaties gaan. Hierdoor beseffen veel mensen niet dat de Grieken zelf veel en lang moeten werken om rond te kunnen komen.

Veel Grieken die in het toerisme werken moeten daarom in de rustige winter andere werkzaamheden zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het plukken van olijven. In vergelijking met een Nederlander verdient een Griek maar ongeveer de helft. Doordat je dit nu weet kun je misschien een beetje begrijpen waarom de Griekse bevolking klaagt over de all-inclusive hotels. Dat levert de ‘gewone Griek’ minder fooi op. De toeristen kiezen dan immers minder snel om gebruik te maken van de lokale horeca. Dat betekent dat de lokale bevolking het minder druk heeft en dus meer moeite moet doen om financieel rond te komen. Daarom kan het voorkomen dat je veel leegstaande zaken ziet naast de all-inclusive resorts. Deze vorm van vakantie voldoet echter aan de behoefte van de doelgroep. Je betaalt immers voor een bedrag en je weet wat je daarvoor krijgt. Echter kan het gebeuren dat je dan een deel van de Griekse sfeer zult mislopen. Want wees eerlijk, een echte Griekse taveerne, zonder een vaste menukaart, geeft je toch veel meer een echt vakantiegevoel dan de buffetrestaurants van de hotels? Ook de echte authentieke Griekse bars zijn vaak vele malen gezelliger dan de bars van hotels.

Maar Griekenland is uiteraard veel meer dan toerisme en vakantie alleen. Griekenland is een fascinerend land om zijn oude Griekse beschavingen die zeer invloedrijk zijn geweest, ook staat de macht van oude Griekse beschavingen bekend. Door heel het land heen zul je archeologische vindplaatsen aantreffen. Ook zijn er veel musea en kun je allerlei restanten van de Griekse Oudheid vinden. De belangrijkste periode uit de Griekse geschiedenis dateert van 776 tot 323 voor Christus. In die tijd had Griekenland één van de belangrijkste beschavingen in de wereld. Veel vondsten en archeologische schatten komen uit dit tijdperk. De wereldberoemde Olympische Spelen zijn zelfs nog van voor deze periode. Veel deskundigen stellen dat deze Spelen rond het tweede millennium voor Christus ontstaan zijn. Griekenland is een land waar je vele boeken over kunt lezen. Het land verschilt ook op veel plaatsen van elkaar en ook het leven kan heel verschillend zijn. Ook de mentaliteit en de openheid van de Grieken kan heel erg verschillen. Dat komt vooral of je in een toeristisch gebied zit of niet. Wat erg belangrijk is dat je open staat voor het land, maar ook voor de mensen en de cultuur. Want ben je eenmaal in Griekenland geweest dan is de kans groot dat als je thuiskomt je geweldige verhalen in je bezit hebt gekregen.

Er kan nu voor een lastminute Griekenland worden gekozen, dan geniet je pas echt volop. Het gaat er om dat je nu de keuze gaat maken en dan van de lastminute Griekenland geniet. Voor een leuke prijs snel op vakantie, dat willen we toch allemaal?

Leave a Reply